Maak uw tuin herfstklaar!

maandag 01 oktober 2018
Tuintips
Heggen snoeien:

Vraag je je af wat het goede moment is om de heggen in je tuin te trimmen? De herfst is het juiste moment om groenblijvende heesters te snoeien. Meestal zijn dit de heggen. Deze snoei houdt de tuin de hele winter netjes.

Zomerbloeiende heesters worden nu ook gesnoeid, om ze te regenereren en ze een harmonieuze vorm te geven. Het is echter niet aan te raden om de heesters te snoeien die in de lente zullen bloeien omdat ze hun knoppen al hebben gevormd. Als je ze snoeit, loop je het gevaar dat je geen bloemen zult krijgen in maart / april, maar andere nadelen zijn er niet. Om het snoeien te vergemakkelijken, kun je een heggenschaar gebruiken. Denk aan een accu buxusschaar om de manoeuvreerbaarheid te vergroten en het gewenste resultaat te krijgen.

Om makkelijker snoeiafval te verwijderen is een tuinhakselaar zeer handig voor takken met een diameter van drie tot vijf centimeter. Dit verkleint niet alleen het volume van het tuinafval, maar het hakselmateriaal is bovendien uiterst geschikt om op de composthoop te leggen aangezien het sneller ontbindt dan grote takken.

Gazon:

In het najaar groeit het gras minder snel door de afnemende bodem temperatuur, waardoor je ook minder frequent moet maaien. Geef het gazon een laatste maaibeurt eind oktober of begin november, en maai ook wat hoger dan gewoonlijk (circa 5 centimeter) als bescherming tegen de vorst. Indien je in het voorjaar nog niet geverticuteerd hebt, is het najaar eveneens een ideale maand. Vanaf oktober is het beter om dit niet meer te doen, omdat de temperatuur dan vaak te laag is en er te weinig zonlicht is (dit jaar uitgezonderd!). Met de koudere wintermaanden in het vooruitzicht heeft het gazon ook nood aan extra voedingsstoffen. Gebruik hiervoor een speciale najaarsmest.

Met mulchen kan je heel wat tijd uitspraken door het maaigoed gewoon te laten liggen, waardoor bemesting overbodig wordt. Voor Matthias heeft mulchen een aantal duidelijke pluspunten. We merken dat er een pak minder onkruid- en mosvorming is, een probleem dat bij veel mensen terugkomt. Daarnaast spaar je er ook een hoop grasafval mee uit. 


Compost:

Een strak plan: je tuinafval verzamelen zodat het kan ontbinden tot compost waarmee je achteraf de bodem verrijkt. Je kunt niet alleen groenafval (grasmaaisel, snoeisel van struiken, bladeren, groenteschillen...) op je composthoop gooien. Ook eierschalen, koffiedik en thee composteren bijzonder goed.

Na de zomer is je afvalberg niet altijd in topvorm, zeker niet als het een droge zomer was. Werk de compost grof om en controleer zo of het materiaal onderaan al helemaal fijn ontbonden is, en op zwarte aarde lijkt. Check meteen of de hoop in het midden goed warm is. Dat wijst immers op een goede microbiële activiteit wat belangrijk is om larven en insecten, en sporen van paddenstoelen uit de buurt te houden. Als dit niet het geval is, begiet dan met flink veel water, meng goed en voeg indien nodig wat takjes toe om de algemene structuur van je composthoop te beluchten.


Bladeren:

Wat doe je met bladeren? Je hart ze bij elkaar of gebruik een bladblazer als je liever snel en gemakkelijk mooie hoopjes vormt. In elk geval is het belangrijk om dorre bladeren niet te laten liggen op het gazon. Zo vermijd je verstikking en beschadiging door de ontbinding ervan. Veeg de bladeren bijeen op paadjes en op het terras omwille van de veiligheid, want ze maken de grond erg glad. In de bedden kun je ze laten liggen omdat ze de meeste planten beschermen tegen de kou, maar pas op want ze zijn bij nat weer ook een toevluchtsoord voor slakken en ze kunnen de basis van sommige planten, die gevoelig zijn voor overmatig vocht, doen verrotten.

Wat doe je dan met de stapels bladeren? Gooi ze op de composthoop. De bladeren zullen er ontbinden en zullen zo meehelpen om een rijke compost te vormen. Verwijder de zieke en meest taaie bladeren die tijd nog hebben om te ontbinden (plataan, laurierkers, hulst, …) Als het volume van de bladeren te groot is , kan je ze met een hakselaar vermalen tot kleine snippers die gemakkelijk ontbinden.


Hoe snoei je een boom?

In een boom goed te snoeien, moet je het juiste moment kiezen en het juiste materiaal hebben. De meeste bomen snoeien we doorgaans in de herfst. Hier zijn enkele tips om je bomen correct te snoeien. 

  • Snijd en verwijder alle scheuten en kleine takken, zo dicht mogelijk bij het aanhechtingspunt. Tip: sproei groeiremmers om de scheuten te beperken. 
  • Verwijder ook de overtollige takken, de dode takken, de slecht georiënteerde en de gevaarlijke takken. Hierdoor kan het licht beter doordringen in de boom. 
  • Om je boom een mooie vorm te geven, moet je elk jaar wat verder op de tak snoeien.
  • Verklein de kroonomvang van de windbelasting op de boom te beperken.

Vergeet niet: 
Bij het snoeien van belangrijke delen moet je, om ziektes te voorkomen, de gesnoeide delen bedden met een product dat de helling bevordert. Houd er ten slotte rekening mee dat het snoeien van een boom complex kan zijn. Om een boom op de juiste manier te snoeien, heb je aangepast materiaal nodig en moet je weten hoe het te gebruiken. Als de boom te groot is geworden, en als je het gevoel hebt dat je veiligheid niet maximaal wordt gegarandeerd, neem je contact op met een professional.

terug naar overzicht